Receptet på saffransdegen är från systrarna Eisenmans "Vinterns söta", har alla deras böcker och rekomenderar dom verkligen om du gillar snygga bakböcker med massa gott i!
50g jäst
5 dl mjölk (helst röd)
150g smör (och inget annat!)
250 g kesella
1 ½ dl strösocker
2 kuvert saffran(vill man så räcker det fint med 1 oxå)
1 tsk salt
ca 16dl vetemjöl
1 ägg till pensling
300-400g mandelmassa
lite strösocker
100-150 g mjukt smör
pärlsocker, ev hackad mandel, russin
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Häll lite över jästen och rör till den smält. Häll i resten och blanda i kesella, socker , salt och saffran. Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta tills degen precis släppet bunken, med förtfarande är blank. Låt jäsa övertäckt 1 timma.Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den ett tag. Har du plats kan du kavla ut hela till en rektangel, annars delar du den i 2 delar. Bred på smöret på den utkavlade degen, strö över lite socker och riv sedan över mandelmassan. Fördel om den är riktigt kall!
Rulla sen ihop degen och skär den i bitar. Det är bra med bullformar till det här receptet eftersom det är en hel del fyllning. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med det du gillar!
Fantastiska bullar som är saftiga även efter en sväng i frysen!
/Annett
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar