Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



onsdag 5 december 2012

Saffransbullar med mandelmassa

Lussekatter i all ära, men jag kan inte låta bli att peta in mandelmassa i mina bakverk med saffran.... Oftast blir det som en krans, men eftersom jag inte hade nån stor bjudning planerad så fick det bli ett gäng bullar, så man kan ta upp och njuta lite då o då! Plus en liten längd i en papperform, ifall jag ska ta med en liten present nån gång. Det är heller inte fel med en saffransbulle i januari ;)

 
Receptet på saffransdegen är från systrarna Eisenmans "Vinterns söta", har alla deras böcker och rekomenderar dom verkligen om du gillar snygga bakböcker med massa gott i!
 
50g jäst
5 dl mjölk (helst röd)
150g smör (och inget annat!)
250 g kesella
1 ½ dl strösocker
2 kuvert saffran(vill man så räcker det fint med 1 oxå)
1 tsk salt
ca 16dl vetemjöl
 
1 ägg till pensling
300-400g  mandelmassa
lite strösocker
100-150 g mjukt smör
pärlsocker, ev hackad mandel, russin
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Häll lite över jästen och rör till den smält. Häll i resten  och blanda i kesella, socker , salt och saffran. Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta tills degen precis släppet bunken, med förtfarande är blank. Låt jäsa övertäckt 1 timma.Ta upp degen på mjölat underlag och knåda den ett tag. Har du plats kan du kavla ut hela till en rektangel, annars delar du den i 2 delar.  Bred på smöret på den utkavlade degen, strö över lite socker och riv sedan över mandelmassan. Fördel om den är riktigt kall!
Rulla sen ihop degen och skär den i bitar. Det är bra med bullformar till det här receptet eftersom det är en hel del fyllning. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med det du gillar!
 
Fantastiska bullar som är saftiga även efter en sväng i frysen!
 
/Annett
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar