Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



fredag 1 juni 2012

Vanilj- och vinbärswhoopies!


Igår fick jag vara hemma med ett sjukt barn så då passade jag på att baka lite:) Blir ju lite mindre av den varan när man jobbar heltid. Kände att det var dags att prova whoopies igen, blev ju så nöjd sist jag provade. Denna gång fick det bli vanij-och vinbärssmak. Men tycker man att marängsmörkrämen verkar lite svår kan man alltid fylla dem med något annat: nutella, lemoncurd, grädde och bär, chokladpudding och banan. Det är bara att prova sig fram. Själva whoopiesen är väldigt lättbakad finns ju även recept på chokladwhoopiesar här
Ska man frysa whoopiesarna ska man tydligen göra det utan fyllning. Tycker det verkar lite konstigt borde gå lika bra med fyllningen. Men det får ni prova själva.

Vaniljwoopies ca 15st:

100g smör
1 1/4dl strösocker
1 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
½tsk salt
2½tsk vaniljsocker
½dl mjölk

1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägget.
3. Rör ihop mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och sen ner i smeten, tillsätt sedan mjölken.
4. Fyll en sprits med en rund tyll och spritsa ut 5 kr-stora små pluttar med jämna mellanrum på plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i ca 10 minuter och låt dom sen svalna medan du gör fyllningen.

Marängsmörkräm med vinbärspuré:
4st stora äggvitor (eller 120g)
2 1/4dl socker
250g smör
1tsk vaniljsocker
3 1/3dl tinade vinbär (röda & svarta)

1. Tina vinbären och mixa dem till en puré och sila den. Låt stå i kylen.
2. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
3. Vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Använd helst en skål i metall. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en termometer. Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
4. Häll över blandningen i en köksmaskin och vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen.
5. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa.
6. Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp! När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och vinbärspuré. Vispa tills allt blandat sig ordentligt.
7. Fyll en sprits och spritsa mellan två whoopies.
8. Dekorera med lite smält choklad. Jag färgade vit choklad rosa för att matcha smörkrämen:) Sen spritsade jag på chokladen.

Trevlig helg!
/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar