Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



onsdag 26 september 2012

Saft & Marmelad



Jag gillar verkligen att safta och sylta,men som vanligt är det svårt att hinna med allt man vill. Men här är några recept jag provat nu efter sommaren. Måste säga att marmeladen är jag väldigt nöjd med men även saften blev bra. Recepten har jag hittat lite här och där. Rabarbersaften hittade jag på söta saker och vinbärssaften på dansukkers hemsida.

Plommonmarmelad med citron:
1kg plommon knappt mogna
vatten
600g Syltsocker med pektin
1st citron
1krm natriumbensoat

1. Snitta med vass kniv ett kryss i toppen på varje plommon. Räkna antalet plommon och lägg dem i ett såll. Doppa ner dem i kokhett vatten ca 30 sekunder. Ta upp och skölj dem snabbt i kallt vatten. Ta av skalet. Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta/kastrull. Skölj och skrubba citronen väl. Strimla det gula skalet och lägg i grytan. Skär bort det vita samt det yttre "skinnet". Skiva citronen tunt och ta bort kärnorna. Lägg citronskivorna i grytan.
2. Häll en bottenskyla vatten i grytan för att inte plommonen ska brännas vid. Koka sönder plommonen, ca 30 minuter. Rör om då och då för att undvika vidbränning. Plocka upp kärnorna efter hand som plommonen har kokat sönder. Räkna dem, så att du får upp alla. Sätt till sockret mot slutet av kokningen och rör om väl, så att det smälter. Marmeladen är färdig när massan flockar sig på sleven. Tag kastrullen från plattan. Lös upp natriumbensoat i lite av massan och rör sen ner det i marmeladen.
3. Det blir ca 8 dl marmelad. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar. Låt marmeladen kallna innan du sätter på locken. Förvaras svalt. Tips: Marmeladprov. Slå upp lite marmelad på en kall tallrik och kyl snabbt. Dra med en sked ett streck genom massan. Rinner den inte samman utan stannar med geléaktiga kanter är marmeladen färdig.

Rödvinbärssaft med vanilj:
2l röda vinbär
8dl vatten
6dl Strösocker
1msk Vaniljsocker
1krm natriumbensoat

1. Skölj bären i vatten. Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
2. Mosa bären mot grytans kant. Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
3. Häll tillbaka saften i grytan. Tillsätt sockret och sjud i 10 minuter. Tag grytan från plattan. Skumma väl.
4. Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret och natriumbensoatet i detta. Rör därefter ned det i saften.
5. Fyll röd vinbärssaft med vanilj på varma, rena flaskor. Förslut. Förvaras kallt.

Rabarbersaft:
1kg rabarber
5dl vatten
5dl socker
1krm natriumbensoat

1. Skölj och skär rabarbern i centimeterstora bitar (de behöver inte skalas). Koka dem tillsammans med vattnet under lock tills de mosats sönder.
2. Häll blandningen i en silduk, eller oöm bakhandduk och vrid ur saften i en bunke. Det ska bli ungefär en liter saft.
3. Koka upp saften och ta den sedan från plattan. Rör i sockret tills det löser sig. Det ska vara 5 dl socker till en liter saft, så om det blir mindre saft än så får man helt enkelt minska lite på sockret också.
4. Koka upp igen och ta från plattan. Rör först ut natriumbensoatet i en matsked av saften och rör sedan ner den i resten av saften. Häll på fina glasflaskor eller burkar. Saften går också bra att frysa.

/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar