Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



söndag 19 augusti 2012

Rabarber vitchoklad vanilj cupcakes!



Min kära svägerska fyller 40 år imorgon och har beställt 30st cupcakes för att ta med till sitt jobb:) Inspirerad av bröllopstårtan förra helgen så föreslog jag samma kombination rabarber och vit choklad. Sökte lite bland bakbloggarna och hittade detta recept på Heavenly cupcake. Brukar ofta ändra lite på recepten jag hittar men detta följde till punkt och pricka. Eftersom hon valde de svarta formarna med vita prickar fick det bli svarta blommor gjorda i sugarpaste som dekoration. Målade blommorna med ätbar silverfärg och satte dit en silverfärgad sockerpärla:)





Vaniljcupcakes:
100g smör, osaltat
1 1/4dl socker
2st ägg
1/2dl mjölk
1tsk vaniljsocker
1/4tsk salt1
1/4tsk bakpulver
2 1/2dl vetemjöl

1.Låt smöret bli rumsvarmt.
2.Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret.
3.Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölken.
4.Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker. Använd en slickepott och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
5.Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till cirka hälften. Smeten räcker till cirka 12st normalstora cupcakes. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta upp dem ut plåten direkt, annars kan pappersformarna missfärgas. Låt svalna helt på galler.

Vit chokladfyllning:
200g cream cheese
100g vit chokladSmält chokladen.
1.Vispa ner cream cheesen tills det är en jämn, slät kräm.
2.Gröp ur ett hål i varje muffins med en äppelurkärnare eller liten kniv.
3.Spritsa i lite fyllning och ställ att kallna i kylskåpet. Var noga med att inte göra hål ända ner till botten på cupcakesen utan lämna en "botten" så inte fyllningen rinner ut när man ska äta dem sen.

Swiss Meringue Rhubarb Buttercream:
3 1/3dl rabarber
1/2dl vatten
1dl syltsocker

4st stora äggvitor (eller 120g)
2 1/4dl socker
250g smör
1tsk vaniljsocker

1.Börja med att skölja och skiva rabarber i småbitar.
2.Lägg i en gryta tillsammans med vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern mjuknat.
3.Mixa till en slät kräm med mixerstav och ställ åt sidan för att kallna helt.
4.Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
5.Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig.
6. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen.
7. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp!
8.När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och rabarberkompott. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på cupcakesen.

/Sofia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar