Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



onsdag 28 november 2012

Ronneby pepparkakor

Helt enkelt den bästa och godaste degen jag har provat! Har tom övergett min kära mormors gamla recept för det här. Kaffet och citronen tar inte över, utan förstärker bara kryddigheten. Stor fördel är att degen är utan grädde eller mjölk, och står sej så länge som ditt smör har hållbarhetsdatum! Mysigt att baka lite då o då, om degen finns kvar i kylen, den har ju en tendens att krympa ;)
Med detta recept tjuvstarar jag vår adventskalender här på bloggen!  Med början på lördag har vi inlägg varje dag ända fram till julafton. Hoppas vi kan ge er bra tips på goda saker att fylla skafferierna med!
Har du inte lagt till Kalasmammorna på din blogglista eller Bloglovin, så har vi nu öppnat en facebooksida som heter "Kalasmammorna, blogg". Gilla så får du senaste inlägget i nyhetsflödet, dela gärna om du vill att dina vänner ska hitta vår lilla bakblogg =)


Ronneby pepparkakor

Ca 250 st

Deg

3 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 dl starkt kaffe

4 tsk malen kanel

1 ½ msk malen ingefära

1½ tsk malen kryddnejlika

300 g smör

Finrivet skal av 1 citron

15 dl (900g) vetemjöl

1 msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kryddor  och kaffe i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör till smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad och krämig.

Tillsätt det rivna citronskalet.

Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt smeten. Arbeta ihoptill en deg och och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i en assistent. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen tills nästa dag, gärna längre.

Kavla ut degen och stansa ut kakor i önskade former. Grädda i mitten av ugnen  i 200 grader i 8-10 minuter.

Receptet kommer från Mia Öhrns fantastiska julbok "Julens godsaker"
Underbara degskålen finns givetvis inne hos mej på Ditt Skafferi... 
/Annett
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar